Synode 5D

Het digitale platform Synode 5D is het eerste project van Stichting Verborgen Stad om de stedelijke ruimte uit het verleden te reconstrueren voor een breed publiek. Synode 5D vond plaats in het kader van Ode aan de Synode, het jubileum van 400 jaar Dordtse Synode, van 10 november 2018 t/m 29 mei 2019.
Dankzij Dordrecht Marketing is het digitale platform Synode 5D blijvend. Word tijdreiziger en bezoek de website via ww.synode5D.nl of download de app Synode 5D in Google Play of App Store.
De digitale ontwikkeling gaat razendsnel. Dit biedt ook voor erfgoed en geschiedenis ongekende mogelijkheden, en voor een steeds breder scala aan doelgroepen. In het kader van de herdenking van 400 jaar Synode is Synode 5D ontwikkeld: in een hoog-realistische virtuele omgeving wordt de stedelijke ruimte uit het verleden gereconstrueerd.​​​​​​​

Synode 5D is een 3D-virtuele reconstructie van een aantal plekken in de binnenstad van Dordrecht. Van achter de pc of ter plekke – met telefoon of tablet – heeft de gebruiker via een plattegrond toegang tot de 3D omgeving, waar 360˚ rondom kan worden gekeken. De gebruiker kan zelfstandig rondlopen en wordt tijdreiziger: een bezoeker aan het Dordrecht van 1618. Hoewel het stratenpatroon nog deels intact is, en een aantal gevels nog altijd staat, is de stad in vier eeuwen toch sterk veranderd. Een verrassende wereld zal zich ontvouwen!

Wat trof de bezoeker hier aan in de winter van 1618/1619. Is rondlopen in het verleden al fascinerend, deze virtuele omgeving biedt ook toegang tot achterliggende informatie over de Synode. Synode 5D reconstrueert 6 'hotspots' van de aanlooproute van de entree tot de stad naar de vergaderlocatie, ofwel van de Groothoofdspoort naar de Kloveniersdoelen. De poorten, kerken en gevels binnen deze digitale ruimte bieden toegang tot ‘het verhaal’ van de Synode: de deelnemers, gebeurtenissen en discussies.

Op relevante plekken verschijnen tags met informatie over gevels, monumenten, gebeurtenissen of bewoners. Bij interesse kan worden doorgeklikt naar diepere informatielagen met achterliggende thema’s. Er zijn verhalen speciaal voor kinderen, en bezoekers kunnen van tevoren een thema naar keuze invoeren, om zo een ‘tour’ uit te zetten. De vijf thema's zijn dagelijks leven, handel, kunst & architectuur, religie en politiek & bestuur. Het verhaal achter de zichtbare stad wordt zo ontsloten: de vijfde dimensie. Het is een interactieve bezoekersgids, encyclopedie en educatie-middel ineen. Het interactieve karakter van de reconstructie van de historische stad is uniek.

De historische correctheid en uitgebreide informatievoorziening is daarbij ongekend. Synode 5D wil zo toegang bieden tot een breed scala aan gebruikers: van kinderen en dagjesmensen tot experts. Om dit te verwezenlijken is specialistische kennis vereist, waarbij samenwerking met cultuur-, onderzoek- en erfgoedinstellingen noodzakelijk is. Hun kennis en kunde wordt gebundeld. Ook hierin is Synode 5D uniek. 
Ambassadeur van Synode 5D is Maarten van Rossem, 's lands bekendste historicus en liefhebber van Dordrecht.
"Door de stad wandelen zoals deze er uitzag in 1618/1619 is een unieke ervaring"

Bekijk hier de aflevering van Hier zijn de van Rossems waarin Maarten samen met zijn zus en broer Dordrecht bezoekt. Zij vinden Dordrecht, misschien wel een van de meest onderschatte steden van Nederland, prachtig gelegen aan het water en waar het barst van de historische plekken.
Synode 5D is mede mogelijk gemaakt door onze PARTNERS en onderstaande sponsorbijdragen.
Back to Top