Nieuws

Stichting Verborgen Stad zet zich in voor geschiedenis en erfgoed. Door middel van uitgebreid historisch onderzoek maakt zij digitale reconstructies van het verleden geschikt voor een zeer breed publiek. Stichting Verborgen Stad brengt het verleden tot leven. Ga voor nieuwe en gerealiseerde projecten naar de pagina Projecten 5D.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
CANALS5D

Vanaf 26 november 2020 is het digitale platform Canals5D te bezoeken via www.canals5d.nl en te downloaden in de App Store of Google Play.
Tijdens Thanksgiving, op donderdag 26 november, lanceert Stichting Verborgen Stad i.s.m. Erfgoed Leiden en Omstreken een virtuele tijdreis naar 1620. De Engelse Pilgrims hebben tussen 1609 en 1620 de jaarlijkse 3 oktober festiviteiten in Leiden meegemaakt en mogelijk komt het dankfeest Thanksgiving hieruit voort. Vanaf 26 november kun je rondkijken in Leiden zoals dat eruit zag toen de Pilgrims hier woonden en lezen over die tijd. 
De VR-reconstructie van de Breestraat was al bekend. Hier worden nu vier nieuwe plekken aan toegevoegd. In de reconstructies komen historische onderzoek en nieuwste digitale techniek samen. 
Online evenement
Op donderdag 26 november van 12.30 uur tot 13.15 uur vindt de lancering plaats en vertellen de experts en de makers vanuit de Pieterskerk in Leiden over de geschiedenis van de locaties en de totstandkoming van de digitale reconstructies. De lancering is via een livestream te volgen via de facebookpagina’s van Stichting Verborgen Stad en Erfgoed Leiden en op Ziggo kanaal 46, www.Sleutelstad.nl/tv en via het YouTube kanaal van Leiden, Stad van Ontdekkingen.
TIMETRANSIT DELFSHAVEN EN STR~MINGEN

Vanaf 2 augustus 2020 is het digitale platform TimeTransit Delfshaven te bekijken op www.timetransit.nl en te downloaden in de App Store of Google Play.
Str~mingen
De lancering van TimeTransit Delfshaven valt samen met de uitzending van de docu-film Str~mingen.
Bekijk Str~mingen op vimeo via deze link
Op 2 augustus, op de kop af vierhonderd jaar terug, vertrokken de Pilgrims vanuit Rotterdam Delfshaven. Holland was altijd al een plek waar stromen samenkomen: letterlijk en figuurlijk. Als delta, met de wereld verbonden door waterwegen, komen hier al eeuwenlang stromen van goederen, mensen, ideeën samen. In de docu-film Str~mingen reizen we mee met de Pilgrims op hun eerste etappe dwars door het Hollandse landschap, van Leiden naar Delfshaven, om vanuit daar de wereld over te gaan.
GESPREKKEN
SAMENSTROOM
Tim Huisman - Conservator Geneeskunde voor 1800 bij Rijksmuseum Boerhaave
Susan Suèr – Project Manager educatie en Pilgrimkenner - Erfgoed Leiden en Omstreken
Thema: Komen en gaan (over ziekten: pest / epidemieën)
TEGENSTROOM
Tracy Metz - Directeur John Adams Institute en journalist NRC
Judith Pollmann - Professor Vroegmoderne Nederlandse geschiedenis Universiteit Leiden
Thema: Vrijheid van meningsuiting (over politieke censuur, kritisch vermogen)
STROOMVERSNELLING
Anne-​Marie van Brecht - Beleidsadviseur Cultureel Erfgoed en Projectleider Erfgoedlijn Trekvaarten Provincie Zuid-​Holland
Pedro Peters - voorzitter OV-NL, branchevereniging Openbaar Vervoerbedrijven Nederland
Thema: De historie van de Trekvliet (de Intercity van de Gouden Eeuw v.s. huidige vervoersysteem)
TIJDSTROOM
Wim van Leeuwen – Initiator van Vermeer Centrum Delft, Amateurhistoricus en Stadsgids in Delft
Theo Pronk – Directeur Stichting Verborgen Stad
Thema: Hoe de ‘typische’ Hollandse schilderkunst sterk is gevormd door invloeden van buiten, en de vele migranten uit het zuiden.
STROOMAFWAARTS
Lilia Costa – Eigenaar van Lil' Delfshaven.
Alex van Stipriaan - Professor koloniale geschiedenis en migratiegeschiedenis Erasmus Universiteit
Thema: Migratie in het algemeen: waar schuurt het? Wat doet het met een plek en de mensen. Identiteit.
DOORSTROOM
Wesley Dos Santos – Ondernemer, oprichter van Diversité Footwear en iKapitein.
Eveline van Wanrooij – Ondernemer, Stadsgids bij Rotterdam Discovery Tours, 'Meest Gastvrije Rotterdammer 2017'
Thema: De toekomst, over trots op de wijk en de diversiteit) over dromen en over hoop.
Str~mingen is een samenwerking van Delfshaven400, Leiden400 en Stichting Verborgen Stad en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland en de Gemeente Rotterdam.
TimeTansit Delfshaven wordt mede mogelijk gemaakt door Rotterdam Festivals, Delfshaven 400, Gemeente Rotterdam Letteren en Erfgoed, Provincie Zuid-Holland, Mondriaanfonds, VSBfonds, J.E. Jurriaanse Stichting, Stichting Elise Mathilde Fonds, Erasmusstichting, Deltaport Donatiefonds.​​​​​​​
Speedwel in de maak © Dutch Tilt Studios
LIVE SNEAKPREVIEW TIMETRANSIT DELFSHAVEN
22 juli 2020

2 augustus komt TimeTransit Delfshaven online: Een virtuele tijdmachine waarmee je met een smartphone of vanachter de computer op meerdere punten in Delfshaven 360° kunt rondkijken in de 17e eeuw.
Op 22 juli kunnen enkele virtuele reconstructies alvast online bekeken worden en vragen worden gesteld aan een team experts: Eveline Wanrooij (stadsgids in Delfshaven), Ferrie Weeda (historicus, gids en publicist over Delfshaven) en Theo Pronk (historicus aan de Erasmus Universiteit en onderzoeker van de VR-reconstructies).
Alles rondom de geschiedenis van Delfshaven kan gevraagd worden, over de Pilgrims die hier 400 jaar geleden vertrokken, of over de bewoners van toen en nu.
Dit kan ter plekke, via een live-verbinding van zoom, facebook chat of per e-mail, info@stichtingverborgenstad.nl.

Programma 22 juli 15.00-17.00

Café de Oude Sluis
Tussen 15.00 en 17.00 uur kun je binnenwandelen bij café de Oude Sluis. Daar is het team experts aanwezig om vragen te beantwoorden of om te luisteren naar een kritische noot. In het café mogen maximaal 30 personen aanwezig zijn.
Piet Heynsplein
Je bent welkom om de reconstructies te bekijken op het Piet Heynsplein van 15.00 tot 17.00 uur.
Online
Vragen kun je mailen naar info@stichtingverborgenstad.nl of neem op 22 juli van 15.00 tot 17.00 uur live deel aan de Zoom-meeting of facebook-chat via deze link.

3D reconstructie, Aelbrechtskolk Delfshaven Rotterdam
PROJECTEN IN 2020
3D reconstructie, Breestraat Leiden
12 maart 2020 - Achter de schermen wordt druk gewerkt aan nieuwe 3D reconstructies van het verleden.
TimeTransit Delfshaven in Rotterdam waarbij, naast de 3D reconstructie van 4 plaatsen in Delfshaven, de verhalen van de huidige bewoners worden gekoppeld aan die van bewoners in 1620. Verwachte lancering 22 juli 2020.
Canals5D, acht plekken of ‘hotspots’ in Leiden en langs de (trek)vaarten Vliet en Schie naar Rotterdam Delfshaven worden hoog-realistisch, digitaal gereconstrueerd zoals het er rond 1620 uit zag. Verwachte lancering 2 augustus 2020.
Dordtse Bagger in Dordrecht waarbij de Wolwevershaven digitaal wordt gereconstrueerd in drie tijdlagen: de 15e, 17e en 19e eeuw. Vanwege corona wordt de viering van 800 jaar Dordrecht uitgesteld naar voorjaar 2021. 
Het eerste project van Stichting Verborgen Stad, Synode5D, is nog steeds te bezoeken via www.synode5d.nl of te downloaden in Google Play en de App Store.
DORDTSE BAGGER
11 juli 2019 - Met Dordtse Bagger, het nieuwe project van Stichting Verborgen Stad, wordt er flink gebaggerd in de geschiedenis van de Dordtse haven. In navolging van het digitale platform Synode 5D wordt met Dordtse Bagger de Wolwevershaven digitaal gereconstrueerd in verschillende tijdlagen. Ontdek het ontstaan van deze haven die in de 17e eeuw is uitgebaggerd. Met 'sterke' scheepsverhalen en realistische VR beelden ervaar je straks hoe Dordrecht en water onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. 
Dordtse Bagger zal in 2020 worden gerealiseerd.
Foto onder: Theo Pronk en Bram Vreugdenhil ontvangen voor de ontwikkeling van Dordtse  Bagger een cheque van maar liefst 10.000 euro namens Port of Rotterdam uit handen van Maarten Burggraaf, wethouder Economie, Financiën en Evenementen van Dordrecht.
SYNODE 5D BLIJVEND
29 mei 2019 - Het digitale platform Synode 5D is het eerste project van Stichting Verborgen Stad om de stedelijke ruimte uit het verleden te reconstrueren voor een breed publiek. Synode 5D vond plaats in het kader van Ode aan de Synode, het jubileum van 400 jaar Dordtse Synode, van 10 november 2018 t/m 29 mei 2019.
Dankzij Dordrecht Marketing is het digitale platform Synode 5D blijvend. Word tijdreiziger en bezoek de website via ww.synode5D.nl of download de app Synode 5D in Google Play of App Store.
VIDEO MAARTEN VAN ROSSEM
17 januari 2019 - Klik hieronder op de pijl voor het interview met ambassadeur Maarten van Rossem over Synode 5D. 
INSTAGRAM SYNODE 5D
17 januari 2019 - Op Instagram van Stichting Verborgen Stad vind je prachtige beelden van het Dordrecht van 400 jaar geleden. Wil je meer zien en lezen? Ga dan naar het digitale platform www.synode5D.nl of download de gratis app. Ook in het Engels en mét een kinderversie voor groep 6 t/m 8. 
OFFICIËLE LANCERING SYNODE 5D
17 januari 2019 - Na de uitgebreide testfase was donderdag 17 januari de officiële lancering van Synode 5D. Een prachtproject waarin je rond kan wandelen in het Dordrecht van 400 jaar geleden en van alles te weten komt over die tijd. Ook in het Engels én met een kinderversie. Download de app Synode 5D of breng een bezoek aan www.synode5d.nl
CROWDFUNDING
10 november 2018 - Ben je gek op historie en Dordrecht, doe dan nu mee!  Met jouw bijdrage wordt het mogelijk om in 2020 als Dordrecht 800 jaar bestaat, nog veel meer plekken in het oude Dordrecht te bezoeken. Doneren is al mogelijk vanaf 18 euro. Je krijgt daarvoor in 2019 een begeleide wandeling langs de route van Synode 5D door historicus en initiatiefnemer Theo Pronk! De crowdfunding is inmiddels afgesloten.
KONING WILLEM ALEXANDER
10 november 2018 - Koning Willem Alexander kijkt vol interesse naar de app Synode 5D tijdens de opening van Ode aan de Synode op 10 november 2018 in Dordrecht (links initiatiefnemer Theo Pronk).
MAARTEN VAN ROSSEM
10 november 2018 - Ambassadeur van Synode 5D is Maarten van Rossem, 's lands bekendste historicus en liefhebber van Dordrecht.

"Door de stad wandelen zoals deze er uitzag in 1618/1619 is een unieke ervaring"
Bekijk HIER de video met commentaar van Maarten van Rossem op Synode 5D.
Stichting Verborgen Stad wordt ondersteund door Mondriaan FondsPrins Bernhard CultuurfondsBPD CultuurfondsJ.E. Jurriaanse Stichting en de gemeente Dordrecht.
Back to Top